Home / Dane / Mal by som byť platca DPH?
Business090

Mal by som byť platca DPH?

Platca DPH je povinný odvádzať daň z dodávaných tovarov a služieb má nárok na odpočítanie dane okrem tovaru a služieb oslobodených od daní. Povinnosť registrácie vzniká na základe podmienok, ktoré sú uvedené v nasledujúcej tabuľke:

 

Podmienky registrácie
VYSVETLIVKY
FO, PO vykonávajúca ekonomickú činnosť
Pod ekonomickou činnosťou sa rozumie neustále sa opakujúca príjmová činnosť alebo príprava na túto činnosť (preukázateľná hodnovernými dôkazmi).
FO, PO je usadená na SVK
PO musí mať sídlo alebo prevádzkareň na Slovensku. FO musí mať miesto podnikania, prevádzkareň, resp. bydlisko na Slovensku alebo sa tu obvykle zdržiava (min. pol roka).
Obrat min. 49 790 € za predchádzajúci hospodársky rok
Hospodársky rok predstavuje 12 za sebou nasledujúcich mesiacov.
FO, PO, ktorá nadobudne majetok podniku, podnik alebo jeho časť od platiteľa dane
Pod majetkom sa rozumie hmotný a nehmotný majetok.
FO, PO, ktorá sa stane právnym nástupcom podniku platiteľa zaniknutého bez likvidácie
FO, PO, ktorá je dodávateľom stavby (alebo jej časti) alebo stavebného pozemku alebo prijme platbu pred ich dodaním, ak sa z dodania má dosiahnuť obrat 49 790 €.

DOPLŇUJÚCE INFO:

Pozn. prvé tri podmienky musia byť spojené súčasne.

Žiadosť o registráciu sa musí podať do 20. dňa nasledujúceho mesiaca po dosiahnutí stanoveného obratu. Žiadosť bude zaregistrovaná Daňovým úradom do 21 dní odo dňa doručenia žiadosti alebo do 60 dní, ak musí žiadateľ zložiť zábezpeku na daň. Žiadateľ získa osvedčenie o registrácii pre daň a identifikačné číslo pre daň (IČ DPH).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>