Home / E-shop / Aké možnosti platby môžem využiť vo svojom e-shope?

Aké možnosti platby môžem využiť vo svojom e-shope?

Ak ste sa rozhodli alebo sa ešte len rozhodujete pri svojej podnikateľskej činnosti využívať internetový predaj a vytvoriť si tak svoj vlastný e-shop, nemôžete zabudnúť na rozhodnutie o prijímaní platby za tovar od vašich zákazníkov. Existujú rôzne platobné systémy, ktoré môžu prevádzkovatelia využiť vo svojich internetových obchodoch. Uvádzame tu len niektoré z nich.

A)Dobierka

Výhodná forma pri predaji fyzického tovaru. Zákazník zaplatí za tovar až pri jeho prevzatí.

B) Internet Banking

Pri tomto spôsobe dochádza k presmerovaniu na stránku banky zákazníka, kde môže byť prostredníctvom prihlásenia do konta uskutočnená platba. Nevýhodou tejto možnosti ale je, že prevádzkovateľ e-shopu musí mať vytvorené účty vo viacerých bankách. V súčasnosti niektoré banky ponúkajú internetový formulár, ktorý sa implementuje na stránku e-shopu a zákazníci tak môžu platiť prostredníctvom neho.

C) Platba platobnou kartou

Zákazník platí za tovar pomocou platobných kariet ako VISA, VISA Electron, EuroCard, MasterCard, Maestro, Diners Club International® či Skrill a Discover network (na banke zákazníka tak nezáleží). Potrebné je, aby mal prevádzkovateľ e-shopu zriadený účet a podpísanú zmluvu s inštitúciou, ktorá prevádzkuje danú platobnú bránu. Z hľadiska poplatkov, ktoré je potrebné platiť, prevádzkovateľ v tomto prípade zvyčajne platí len poplatky za prevádzku či za jednotlivé transakcie.

D) Internetová (elektronická) peňaženka

Tento spôsob je založený na registrácii zákazníka do systému, pri ktorej zadáva informácie o svojej karte. Samotnú platbu následne vykoná už len prihlásením sa do tohto systému, kde sa po objednaní tovaru strhávajú peniaze z účtu automaticky (resp. z kreditu, ktorý si zákazník nabije). Najznámejšie formy sú PayPal, Skrill, ClickandBuy, Neteller, Paysafecard či PaySec.

E) Osobný odber

Zákazník si tovar objedná a sám si ho vyzdvihne napr. v kamennej predajni či na sklade podniku. Zaplatí teda až na mieste preberania tovaru.

F) Mikroplatby (SMS platby)

Využívajú sa zvyčajne pri úhrade menších čiastok, kedy zákazníci platia pomocou doručenej SMS. Táto forma sa môže použiť napr. pri platbe za parkovné, cestovné lístky či za prístup do istej sekcie stránky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>